Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Bootvissers verwelkomen herboren Bertha


Lier 10 april 2024: Op zaterdag 20 april om 15.00uur stellen Koninklijke Lierse Bootvissers een nieuwe Bertha voor. Deze totaal nieuwe boot vervangt de vorige die in november van vorig jaar onherstelbare averij opliep tijdens een storm.

De Koninklijke Moedige Vissers betreurden dit en hebben een nieuwe boot, volgens het oude model, laten maken. Bertha zal terug geplaatst worden op zijn vertrouwde plaats voor de Fortuin op de Binnennete.

“De inhuldiging zal plaats vinden op zaterdag 20 april om 15 u. Dit doen wij op een opmerkelijke wijze. Onze vijf toeristische plezierboten met publiek zullen rond de nieuwe palingvissersboot plaats nemen. Daar zal een muzikaal optreden plaatsvinden met een bekende (!) Lierse zanger (?!)”, zegt Maurits De Smedt, voorzitter van de Koninklijke Lierse Bootvissers.

Alle inwoners van Lier, Koningshooikt en ver daarbuiten worden uitgenodigd om deze unieke gebeurtenis bij te wonen van op de Werf en Felix Timmermansplein .
(MSL/foto archief MSL)

Korte geschiedenis van de Koninklijke Moedige Bootvissers
Het ontstaan van het paling vissen of palingdraaien op de Nete gaat terug tot in de eerste helft van de vorige eeuw. Van 1900 tot 1972 werd regelmatig uitgevaren om paling te vissen op de Nete.
Er werd al lang met robuuste schuiten op de Nete gevist door inwoners uit de armere bevolkingslaag van Lier. Zij deden aan vis- en palingvangst uit noodzaak.
Zo voeren er rond 1900 al meer dan vijfendertig platbodems met netvissers op de wateren ten zuiden van Lier. In 1932 verenigden een dertigtal palingvissers zich om als groep beter hun belangen te kunnen verdedigen.
Het palingvissen of het palingdraaien was een vismethode die typisch was voor de Pallieterstad, de Lierse platbodems uniek in het land.
De palingschuiten hadden zeil noch motor. Ze werden voortbewogen door de stroming. De Nete ondergaat ter hoogte van Lier een sterke getijdenwerking, waardoor het water gedurende ongeveer negen uur stroomafwaarts loopt en daarna 2 tot 3 uur stroomopwaarts.
Door die stromingen liet de visser zich naar zijn visplaats drijven en daarna terug naar huis.

Palingdraaien
Van op de vissersboot werd een vierkant net neergelaten tot op de bodem van de Nete terwijl de boot verankerd was. Door de stroming kwam het net schuin te staan op de bodem. De paling die steeds met de stroom mee zwemt kwam alzo in het net terecht. Dit net werd om de 5 min opgehaald d.m.v. een draaiwiel, vandaar de naam palingdraaien.
In 1974 werd het palingdraaien bij wet verboden zodat de Moedige Bootvissers hun hobby moesten stopzetten.

Van palingdraaiers naar toeristische rondvaarten
Sinds 1979 organiseren de Moedige Bootvissers toeristische rondvaarten op de Kleine Nete in het centrum van Lier. Door de Lierenaars wordt dit deel van de Kleine Nete ook "Binnennete" genoemd. Het water in het centrum van Lier is niet onderhevig aan getijden. De schuiten waarmee tegenwoordig gevaren wordt zijn platbodems zonder de bovenbouw en zijn voorzien van een elektrische buitenboordmotor. In 1982 verkreeg de vereniging de titel "Koninklijk" ter ere van het vijftigjarig bestaan.